Hvorfor bør du bruge en tungeskraber? Her er 6 gode grunde.

En tungeskraber har mange fordele. Vi har samlet 6 gode grunde til at bruge tungeskraber.
Hvorfor bør du bruge en tungeskraber? Her er 6 gode grunde.

Af Tobias Holm

Du kender det – at stå op med dårlig morgenånde.

Så hver morgen børster du tænder – og måske bruger du også tandtråd og mundskyl som en del af morgenrutinen for at komme dig over den dårlige morgenånde.

Måske bør du også overveje at tilføje en tungeskraber til den daglige rutine.

På grund af tungens ujævne overflade er det et ideelt sted for madrester, bakterier og døde celler at samle sig. Det er disse bakterier og affaldstoffer som afgiver dårlig lugt og ser ulækkert ud.

Tungeskraberen til undsætning

Du har måske hørt om at skrabe belægningen af din tunge. Måske bruger du allerede din tandbørste til lige at børste tungen når du alligevel er i gang med tænderne.

Og lad os slå fast med det samme at tungeskrabning ikke kan erstatte en god omgang tandbørstning når det kommer til god mundhygiejne.

Men du tænker måske om en tungeskraber overhovedet virker?

Ifølge flere undersøgelser har tungeskrabere en gavnlig effekt på flere ting.

Her er 6 gode grunde til at bruge tungeskraber

1. Fjerner skadelige bakterier fra tungen.

Studier har vist at hvis man bruger tungeskraber dagligt så kan man reducere mængden af de skadelige bakterier i munden, som eksempelvis Streptococcus mutans og Lactobacillus, der ellers kan give dårlig mundhygiejne og faktisk være med til at nedbryde tænderne.

2. Forbedrer tungens udseende.

Din tunge kan få et hvidt-gulligt lag som kommer af opbygningen af overskydende snavs, der samler sig på tungen. Daglig brug af tungeskraber kan modvirke dette og være med til at holde det væk.

3. Forbedrer dit generelle helbred.

Tungeskrabning kan ved at fjerne skadelige bakterier og være med til at forhindre sygdomme i munden. Derudover giver det selvfølgelig en frisk fornemmelse i munden.

4. Reducerer dårlig ånde.

Som vi allerede har været inde på, så kan tungeskrabning være med til at forbedre mundens tilstand og reducere mængden af skadelige bakterier. Men vidste du, at studier faktisk har vist, at tungeskrabning er mere effektiv til at fjerne de bakterier der skaber dårlig ånde end en omgang tandbørstning er?

5. Forbedrer dine smagsløg.

At bruge en tungeskraber kan forbedre din smagesans ved at fjerne det overskydende skidt der blokerer for dine smagsløg. Vidste du at din tunge består af 10.000 smagsløg? Og at antallet falder med alderen? Ved at bruge en tungeskraber kan du sikre, at de virker bedst muligt, så du bedre kan nyde dine favoritretter.

6. 30% mere effektivt end at bruge tandbørsten til at skrabe tungen.

Kan du opnå samme resultater ved bare at bruge en tandbørste til at skrabe tungen med? At bruge en tandbørste til at skrabe tunge ren vil helt klart hjælpe til en hvis grad, men faktisk har undersøgelser vist at hvis man bruger en tungeskraber to gange om dagen i 7 dage, så vil man få 30% flere af de skadelige bakterier fjernet end kun ved brug af tandbørste. 

En tungeskraber forbedrer din munds helbred.

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg bruger tungeskraber?

Selvom en tungeskraber er super let at bruge, så er der et par tips til en bedre oplevelse.

Pas på med at stikke tungeskraberen alt for langt ind i munden da du risikerer at fremprovokere brækrefleksen, hvilket kan være ubehageligt. Begyndere starter derfor ofte ved kun at gå halvvejs ind og så stille og roligt gå længere ind som man får erfaring.

Desuden bør du ikke presse alt for hårdt ned mod tungen da dette kan skade tungen og smagsløgene. Men der skal et vist pres på til at få skrabet skidtet af tungen, så hvis du er i tvivl så start blødt og øg stille og roligt presset.

Tjek også for, om tungeskraberen er i god stand, da et mærke i tungeskraberen kan få den til at ridse din tunge.

Er en tungeskraber noget for dig?

Ja du kan jo prøve at teste en tungeskraber selv, og se om det også er noget for dig. Man kan købe en tungeskraber her for relativt få penge, og fordi den er lavet af kobber og ikke plastic, holder den i mange år.

Som nævnt tidligere i artiklen, så er der mange fordele ved tungeskraber og ulemperne er forholdvis få. Det er måske også derfor at tungeskrabning indgår som en essentiel del i den alternative holistiske behandlingsform Ayurveda fra hinduismen.

Stifter og Direktør for Pureparrot.dk. Jeg tror ikke på, at hellighed omkring klima og bæredygtighed er vejen frem. Til gengæld tror jeg på, at selv små forbedringer gør en stor forskel: Skift plastikposen ud med et bedre alternativ. Smid den gamle forurenende tandbørste ud og sænk dit forbrug af nyt tøj.

Alle forfatterens indlæg
Skriv en kommentar

TIL TOPPEN