Bæredygtighed for begyndere: Poser

Bæredygtighed for begyndere: Plastikposer

Af Andreas Hansen

Bæredygtige poser kontra traditionelle poser af plastik. Hvorfor i grunden gå så meget op i det?

Miljøet og klimaforandringer er i toppen af den politiske dagsorden, og i forhold til det er bæredygtighed et utrolig vigtigt element. Men hvad betyder bæredygtighed, for dig og samfundet, hvad gavner det, og hvad er konsekvenserne ved at gøre intet?

Det kan være svært at overskue, og vi vil derfor forsøge at komme med nogle lette eksempler, som forhåbentlig kan give et godt overblik.

Hvorfor vælge bæredygtighed?

‘Bæredygtighed’ er et udtryk vi bruger om de valg vi træffer lige nu, som har indflydelse på os og de kommende generationer. Det lyder lidt kringlet, men i bund og grund betyder det bare, at hvis vi vil skabe en god verden for vores børn og børnebørn, må vi træffe nogle beslutninger – bæredygtige beslutninger.

Sådan en beslutning er eksempelvis, at vælge nogle af de mange alternativer der allerede eksisterer, fremfor plastikprodukter. Vi vil forsøge at gøre det tydeligere, hvorfor det vil gavne at skifte til bæredygtige poser.

Men hvad har poser med noget at gøre?

Plastikposer, og faktisk plastik generelt, har for det meste et én-gangs-liv. Det vil sige, at når du har pakket frugten ud efter dagens indkøb eller taget kyllingefiletten ud af fryseren, ja så har de poser tjent deres formål. Og det er herfra problemerne opstår.

Da det er stort set umuligt at genbruge plastik, så er alternativet at nedbryde det. Men selv når plastikken bliver nedbrudt, ender det oftest som mikroplast. I 2018 skriver Mikkel Danielsen fra Bureauet, at vi står overfor tonsvis af svært nedbrydelige plastikposer, plastikflasker og bittesmå stykker mikroplast, som nu flyder rundt i verdenshavene.

Dét er skadeligt for det maritime liv, og det kan tage flere hundrede år for naturen at nedbryde. Vi skaber derfor et produkt med en kort forventet levetid, som gør skade i lang tid efter vi er færdige med det.

bæredygtige plastikposer er lavet af naturlige materialer

Så vi mener, at der er et bedre alternativ, som faktisk også kan gøre hverdagen lettere! Nemlig kompostbare fryseposer, som hurtigt lige kan følge efter grøntsagerne i den grønne skraldespand. På den måde laver du et nemt og miljøvenligt valg, som reducerer dit fodaftryk i det store klimaregnstykke.

Med de bæredygtige poser i skraldespanden kan du sige “out of sight, out of mind” uden at bekymre dig om konsekvenserne. Derudover er de kompostbare fryseposer lavet af overskudsmateriale – planterester og skræller – som var endt i skraldespanden alligevel.

“…vi står overfor tonsvis af svært nedbrydelige plastikposer, plastikflasker og bittesmå stykker mikroplast…”

– Mikkel Danielsen

Et let valg

Vi tror på, at vi kan hjælpe med at gøre bæredygtighed nemt – det handler bare om oplysning. De alternativer der eksisterer allerede, er nemlig mindst lige så funktionelle som den gamle plastik.

Og ja, vi siger gamle, for hvorfor ikke bare skifte det ud? Det er tid til, at vi går en ny normal i møde med bæredygtighed som spydspids. For efter de bionedbrydelige plastikposer ryger i den grønne skraldespand, så bliver det sorteret og behandlet akkurat som madvarerne. De kommer derfor aldrig til at gøre skade i naturen, og alting vil køre i en dejlig, bæredygtig cirkel.

Så, ind med det nye, ud med det gamle – det behøver ikke være svært. Og slet ikke når det er miljøet, der er på spil.

Så hvad betyder det hele i grunden?

Det er allerede muligt, at træffe lette og miljøbevidste valg – uden det skal gå ud over en bekvemmelig hverdag. Bæredygtighed er fremtiden, og ved at tage andre, mere moderne, hverdagsprodukter i brug, så gør du hurtigt dit indspark.

Hvis du hopper ind forbi vores webshop, kan du klare alle dine hverdagskøb ét sted og få dem leveret helt tæt på.

Vi gør bæredygtighed nemt.

Andreas sætter stor pris på en aktiv hverdag med udeliv og ture i fitnesscenteret - altså når han ikke bruger tiden ved computeren på spil og indlevelse i onlineverdenen. Han er uddannet cand. mag. fra SDU i Odense med to års erfaring inden for tekstforfatning og kommunikation.

Alle forfatterens indlæg
Skriv en kommentar

TIL TOPPEN