Af Andreas Hansen
Bambus gror med en fantastisk vækst i store områder i Østasien. Og i de seneste år, er det blevet populært at anvende bambus som materiale til alt fra møbler til skærebræt og tandbørster.
Primært er det et forsøg på at finde et alternativ til plastik, som i stor stil skaber problemer for miljøet. Så hvordan hænger det hele sammen? Det kan du læse mere om her, hvor vi taler om bambus’ bæredygtige og funktionelle egenskaber.
Find macheten og beskyttelsesbrillerne frem, når vi dykker dybt ind i bambusskoven, og forsøger at besvare spørgsmålet:
Er bambus produkter miljøvenlige?
Hvorfor bambus?
Hvis vi virkelig vil finde et holdbart alternativ til plastik, må alfa og omega være, at det er miljøvenligt. Og ved første øjekast er der mange fordele ved bambus.
For netop den føromtalte utrolige vækst, som bambus lægger for dagen, er én af grundene til, at vi mennesker har fået øjnene op for det som materiale. Nogle arter af planten gror faktisk så hurtigt, at selv Guinness Verdensrekorder har kigget på det og tænkt “hold da op”. Dét betyder jo også bare, at vi har at gøre med en plante, som findes i overordentlige mængder – altså kan det bruges til mange produkter.
Desuden betyder det, at selvom det er et materiale, vi begynder at bruge af, så løber vi ikke tør med det samme. Og det er til trods for en interessant cyklus, hvor planten kun blomstrer med 60 års mellemrum. I og med vi har netop den viden, er det også nemmere at bevokse områder på skift, så bambussen kan vokse i rotation. Hvis alle planter blev sat i jorden samtidig, ville vi have et problem, da udbuddet vil falde helt fantastisk. Men gror planterne forskudt af hinanden, så har vi en sand evighedsmaskine af hurtigtvoksende plantemateriale.
Og selv når cyklussen er overstået og bambussen visner, så forbliver rødderne intakte og funktionelle. De fleste planter genopstår altså på ny, ganske af sig selv. Se dét er bæredygtighed, der vil noget – og en egenskab, som vi må sige gør bambus produkter miljøvenlige.
Og bæredygtighed skal der til, for at vi kan få tingene til at løbe rundt.
En græssort med vokseværk
Som ren fugl føniks genopstår det altså – næsten – fra ilden, hvilket gør bambus til et rent vidundermiddel. Ok, men inden vi lader det løbe helt afsted med os, så er der faktisk noget om snakken, for bambus er et utroligt materiale.
Faktisk så utroligt, at der i 1997 blev oprettet en uafhængig, mellemstatslig organisation, nemlig INBAR (International Bamboo and Rattan Organisation). Organisationen står for at promovere innovative løsninger i netop bambus og rotting – og måske ikke overraskende, er de især begejstret for materialet.
I 2015 udgav de denne artikel, hvor de fremhæver nogle af bambussens fordele og egenskaber. Her beskriver de blandt andet bambus’ evne til at optage CO2 på niveau med nogle træsorter. Jamen, skal vi så ikke lade træerne være? Jo, det kan der naturligvis være noget om. Men netop den hurtige voksen og måden hvorpå planten sår sig selv gør, at det er nemt og effektivt at benytte.
Planten gror utroligt hurtigt og den er effektiv på så mange punkter. Derfor kan den også ofte give andre træsorter en lille hvilepause, så vi på den måde undgår komplet skovrydning. Det er især noget IUCN (International Union for Conservation of Nature) interesserer sig for. De skriver i november 2017, at over halvdelen af tropiske skove er blevet destrueret siden 1960’erne. Det er rigtig skidt for utallige mængder dyre- og planteliv, og påvirker anslået 1,6 milliarder mennesker, som lever af landet.
Bambus er derfor både bæredygtigt og miljøvenligt i sig selv, og formår samtidig at skabe ro på et stresset område. Og hvis dét er muligt, giver det i sidste ende flere træer til at optage CO2 – ren win-win.

Fungerer bambus som materiale?
Så godt nok snakker vi om et utroligt spændende materiale, som fungerer ude i det fri – men når alt kommer til alt, skal vi jo have erstattet plastik, så hvordan går det med det?
Udover de miljøvenlige fordele, så rangerer bambus også højt på eksempelvis hårdhed, nemlig 4,7 HBS på Brinell-skalaen. Det understreger Holse & Wibroe, som er eksperter i at benytte bambus i boligbygning. Hvad er Brinell-skalaen, spørger du? Skalaen, udviklet af svenske Johan Brinell, benyttes til at udmåle materialers hårdhed. Altså hvor meget tryk der skal til for at lave et mærke i nævnte materiale. Her rangerer bløde træsorter lavt, på omkring 1,6 HBS, mens bambus ligger på ovennævnte 4,7.
Bambus fejer altså nogle andre træsorter af banen, og gør sig derfor godt som både gulv og møbler – ja selv udendørs.
Så hvorfor ikke implementere bambus i hverdagen? Som tilføjet bonus er bambus også antibakterielt, så det kan snildt fungere i husstanden. Her er et forslag til, hvor du kan introducere bambus i hjemmet. Og hvis du synes det lyder rigtig spændende, kan du læse en afhandling om bambus’ antibakterielle side her.
Så...
Så, ja, er bambus produkter miljøvenlige?
Hvad der virkelig tager bambus fra “fantastisk” til “vidundermateriale”, er, at planten eftersigende skulle optage store mængder CO2. Og faktisk mere end nogle træsorter, hvilket vi også berørte tidligere. Dog er der opstået nogen tvivl om, om dette er fakta eller formodning.
Men selv uden det næste stadie må vi konkludere, at bambus og bambus produkter i høj grad er venlige overfor miljøet. Helt åbenlyst kan planten, og dermed materialer i bambus, nedbrydes i naturen, hvilket aldrig bliver tilfældet for plastik. Og den hårdføre plante resulterer ikke kun i et solidt materiale, men den kan også i store træk klare sig selv. Kombineret med en lynhurtig vækst, er der rigeligt bambus til både tandbørsten, sokkerne, og hvad vi ellers kan finde på.
Men hvad bringer fremtiden så på – altså i forhold til at erstatte plastik? Ja, det er jo det næste mål, og vi tror på, at bambus er en helt udmærket konkurrent. Først og fremmest handler det jo om at få øje på de alternativer, som er derude, og få taget springet væk fra plastik. Dét har vi skrevet endnu mere om her og her, hvis du mangler inspiration til hvordan bæredygtighed, og bambus, finder vej hjem til dig. Og hvis du foretrækker at mærke fordele på egen krop fremfor på tekst, så kig forbi webshoppen.
