Fem fantastiske naturoplevelser i Danmark

Fem fantastiske naturoplevelser i Danmark

Af Andreas Hansen

Coronapandemien har i sandhed været en bommert uden lige. Især for de ekstroverte og opdagelsesrejsende, der i store træk har måtte nøjes med livet inden for hjemmets fire vægge. Os introverte har måske ikke lidt på samme måde. Men hvad gør vi så, altså når turen ikke lige kan gå til Operahuset i Sydney, Times Square i New York eller julemarked i Flensborg? Ja, vi besøger naturligvis det ganske land!

Og hvorfor ikke? Der er rigeligt med fantastiske naturoplevelser i Danmark. Der er naturrige steder overalt i landet, så her er lidt forslag, som du kan tage med dig videre. Om turen dertil foregår i frakke, hue og vanter, eller sommerkjole og sandaler er helt op til dig.

Lad os komme afsted!

1. Møns Klint

For de erfarne vandrere og danske oplevelsessøgende, vil billedet ovenfor være særdeles genkendeligt. Vi befinder os naturligvis på Møn, nærmere bestemt ved imponerende Møns Klint.

I roligt sommervejr, er det især mødet mellem det hvide kridt og det blå hav, der i stor stil drager skoler og familier til Møn. Højden giver et fantastisk udkigspunkt, hvor dyrelivsinteresserede kan glæde sig over den rige fauna. Her kan nydes madpakker i bøgeskoven eller på stenene foran vandet, hvor du også kan slå smut eller røre ved den million år gamle kridt. Foretrækker du en susen, som kan justere frisuren, så forvandler landskabet sig til et barsk fænomen, når vinden står ind fra syd i de koldere måneder. Der bliver spillet med musklerne fra naturens side, men det gør bestemt ikke synet mindre imponerende.

2. Skovtårnet

Det er ikke helt ude i skoven – og så alligevel lidt. Den danske natur blev nemlig i den grad rigere med det 45 meter høje Skovtårn ved Haslev. Skovtårnet, som blev indviet i 2019, hører sig til Camp Adventure, hvor børn og voksne kan prøve kræfter med klatre- og svævebaner midt i naturen.

Og det er netop som du er blevet godt træt i klatrearmene, at bentøjet kan komme på prøve, når du bevæger dig op ad spiralen, over trætoppene, og bliver belønnet med en fantastisk udsigt. Tårnet i sig selv er også en prægtig konstruktion, der er opført med respekt for naturen, som især æstetikere vil falde pladask for.

3. Jægersborg Dyrehave

Vi fortsætter trenden, og rejsen går altså videre nordpå, hvilket sender os direkte mod Jægersborg Dyrehave. Ofte besøgt som et afbræk fra hverdagens jag i København, men bestemt tillokkende for alle danskere. De godt og vel 1.100 hektar skulle give mulighed for at finde et lille hjørne med ro og fred, hvor tilværelsen kan nydes med stor tilfredshed.

Den tidligere jagtpark er stadig fyldt med naturvildt, og det anslås blandt andet, at her færdes 2.000 hjorte. Netop jagthistorien starter tilbage i 1669, hvorfor du hurtigt vil mærke, at blive en del af historien i den store park. Nu til dags taler vi dog mere om “jagt”, nemlig Hubertusjagten, der er en årlig tradition i Dyrehaven. Her kan ryttere fremvise deres evner i forhindringsløb, hvilket får publikum til at flokkes til den skønne park.

Bonus: En pause på Fyn

Foran os venter nu en længere rejse. Men inden da, kan vi da omfavne den stående vittighed med Fyn som “pitstop”. Her er nemlig flere fantastiske naturoplevelser, hvis du skal have en pause på vejen.

Svanninge Bakker er et stort område, og som navnet antyder, er det et kuperet terræn, hvor der sagtens kan gås lange ture og nydes is i solen. Naturstyrelsen døber området “De Sydfynske Alper”. Besøg også Damestenen, der er et pragteksemplar af naturens kræfter. Den er 46 meter i omkreds og vejer noget nær 1.000 tons.

Afslutningsvis nævner vi Fyns Hoved, der er rigt besøgt af kitesurfere, lystfiskere, gående og cyklende. Her findes en sjælden fauna og et betragteligt fugleliv.

Du kan få mere inspiration og planlægge din tur til Fyn her.

4. Råbjerg Mile

Hvad vandrer 15 meter om året, indeholder 3,5 millioner m3 sand og dækker et areal på omkring 200 hektar? En ørken i Danmark? Næstsidste stop: Råbjerg Mile i det Nordjyske.

Vandreklitten er et forunderligt fænomen – dog, ikke den eneste vandreklit, da vi også har glæde af Rugbjerg Knude i vest. Med klitter, der når helt op i 30 meters højde kan der tages trille- og løbeture i sandbankerne. Det kan godt være Sahara har klittoppe på 200 meter, men det skal ikke tage glæden fra de danske besøgende. Du er garanteret en unik oplevelse, der som sagt ikke findes mange andre steder i landet, og derfor sikkert når toppen af danske naturoplevelser.

5. Grenen i Skagen

Turen for os tager en ende her, og vi kan ikke fortsætte uden at få våde fødder – hvilket der er masser af mennesker som benytter sig af hvert år. Endestation: Grenen i Skagen. Mødet mellem Kattegat og Skagerak er en naturoplevelse uden sammenligning, og toppen af Danmark er derfor i sandhed en fantastisk naturoplevelse.

Hvis benene er blevet ømme efter listens mange andre oplevelser, så tager Sandormens trofaste hjul jer helt med ud på spidsen, hvor det hele foregår. Det er ligefør sælerne, med maverne peget direkte mod skyerne, indbyder til klap og kæl, mens også vadefugle mæsker sig i alt, de kan nå næbbene i.

Bonus: Livet på Bornholm

Bornholm, Bornholm, Bornholm. Du får dit helt eget afsnit. Ene og alene af den grund, at solskinsøen med sine bemærkelsesværdige klippebrud, prægtige sandstrande og fascinerende natur, sagtens kunne optage hele listen selv. Istedet kommer der lidt bonusser, som du kan få glæde af efter den korte sejltur hertil.

Først og fremmest nævnes Paradisbakkerne i sig selv. En lille smuttur nord for Nexø kan du tage på utallige vandreruter, klappe Bornholms største rokkesten, og bagefter smutte ned og få en lækker frokost.

Ved Gudhjem findes Danmarks største vandfald, Døndalen, og er du mere til klippelandskab, så kig mod Randkløve Skår, Helligdomsklipperne eller Pissebækken.

Masser af naturoplevelser i Danmark

Ja, der er rigeligt med fantastiske naturoplevelser i Danmark, og derfor masser at give sig til i det ganske land. Og det er jo lige præcis disse steder, der er så absolut vigtige, at vi passer på. Vi har fået så mange gaver fra naturens side, så vi kan også give lidt igen.

Har du været med på hele turen rundt, er du formegentlig træt, når du når frem til det jyske. Vi foreslår derfor at snuppe et ophold med overnatning, og her er det jo genialt, at have forberedt sig på forhånd med bæredygtig mundpleje, hentet direkte fra webshoppen. Til jer, der drømmer om eventyret med naturoplevelser i Danmark siger vi, god tur!

Andreas sætter stor pris på en aktiv hverdag med udeliv og ture i fitnesscenteret - altså når han ikke bruger tiden ved computeren på spil og indlevelse i onlineverdenen. Han er uddannet cand. mag. fra SDU i Odense med to års erfaring inden for tekstforfatning og kommunikation.

Alle forfatterens indlæg
Skriv en kommentar

TIL TOPPEN