Af Andreas Hansen
Brug og smid væk-kulturen er noget vi i sandhed holder kært i det danske land – lige fra elektronik til tøj og mad. Sidstnævnte kan du læse mere om her. Vi køber og køber, til jul og på Black Friday samt diverse andre festlige lejligheder, hvor vi bader hinanden i overdådigheder. Men det er måske noget, vi burde skrue lidt ned for, eller hvert fald tænke mere over, hvis vi gerne vil skåne miljøet. Og der findes masser af muligheder for at genbruge fremfor altid at købe nyt. På den måde kan du give gammelt tøj nyt liv, der ellers ofte ville finde vej til skraldespanden. Så hjælper du andre og miljøet.
Vi kigger nærmere på fast fashion, brug og smid væk-kulturen og reduce, reuse, recycle for at dykke ned i det, så mange spekulerer på: Skal gammelt tøj bare smides ud?

Fast Fashion
I en verden, hvor vi med ganske få klik på computeren kan nå hele kloden rundt flere gange, bestille elektronik fra Kina og modetøj fra London, så er fristelserne mange. Det store problem er, at vi ofte køber liidt mere end vi har brug for – og at vi måske ikke er helt gode nok til at tænke i fornuftige baner med det tøj, der nu er forældet.
Fast fashion er et term, der bruges især om butikker såsom H&M, der formår at fremstille modetøj til utroligt lave priser. Det lyder jo som et fantastisk koncept, og det er noget som vi alle er rigtig dygtige til at benytte os af – H&M omsatte for intet mindre end 25 milliarder dollars i 2016. Og så sent som i september 2020 havde GoodOnYou den svenske tøjgigant i søgelyset.
De spørgsmål der opstår med disse tøjproducenter omhandler altid arbejdsforhold og fabrikkernes negative indflydelse på miljøet. For når der er en kæmpe forespørgsel på modetøj verden over, ja så må H&M samt tilsvarende køre på fuldt blus for at følge med. Samtidig dækker fast fashion også over forholdet mellem designer og butikker. En konstant optimering af designs tærer også på både miljøet og menneskene bag.
Nu vil vi hverken blive alt for politiske eller hellige, for vi lyver ikke når vi siger H&M har en kæmpe indflydelse på os danskere, inklusiv skribenten. Vi vil absolut heller ikke udskamme butikken, men snarere gøre opmærksom på det der foregår bag den blinkende neon. H&M har eksempelvis også et godt initiativ, hvor du kan aflevere dit gamle tøj hos dem mod et gavekort til butikken. Det er naturligvis let at spotte bagtanken, men alligevel et skridt i den rigtige retning.
Brug og smid væk-kulturen
Brug og smid væk-kulturen. Ja, navnet beskriver vist i virkeligheden meget godt, hvad det handler om. Og derfor er det i store træk også noget, vi danskere burde bevæge os væk fra. For vi oplever et stort misbrug af ressourcer, som vi langt hellere burde spare på.
I 2019 udgav Information en artikel, der slår på vigtigheden af at fremstille produkter af høj kvalitet, som er værd at reparere. De argumenterer, at 77 % af EU-borgere ville foretrække at reparere deres ødelagte produkter fremfor at smide dem ud. Men noget tyder jo på, at vi ikke får det gjort.
Det er ellers noget som kan betale sig, altså at fixe fremfor at smide ud. På iPhones kommer 75 % af den samlede CO2 udledning fra produktionsfasen. Og i Sverige, tager de initiativer for at gøre op med smid ud-kulturen.
“I Sverige har de halveret momsen på reparationer af blandt andet tøj, cykler og lædervarer. Derudover har svenskerne lavet et reparationsfradrag, så man kan trække udgifter til arbejdsløn fra i skat, når man får repareret hårde hvidevarer. Det kunne være et skridt i den rigtige retning.”
– Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Information

Reduce, reuse, recycle - og bæredygtighed
I ordene af musiker Jack Johnson, så er tre jo det magiske tal – klik og lyt med, mens du læser videre.
For vi kender alle bogstavrimet for reducering, genanvendelse og genbrug.. Ja, det lyder bedre på engelsk. Men for virkelig at skåne miljøet, så er de 3 R’er den rette vej.
Vi kan reducere forbruget, eksempelvis af fast fashion, og dette kan ske ved at bruge mere tid på reparation fremfor at købe nyt.
Tilsvarende går det med genanvendelse. Hvad mange af os tænker som gammelt og brugt tøj, er guld for andre familier, der ikke nødvendigvis har midlerne til at købe nyt hele tiden. Takket være initiativer såsom FamilieStøtten.dk kan helt almindelige danskere give tøj og andre materielle goder til udsatte familier. Det er især gavnligt i juletiden, hvor nogle forældre ikke har råd til julegaver. Herudover findes også Trendsales som er en kæmpe onlinemarkedsplads for brugttøj. På den måde er der kun vindere, inklusiv miljøet.
Endelig kommer genbrug. For hvad med dit brugte tøj, som du har spildt på, eller som er gået decideret i stykker? Langt de fleste af os vil nok føle os skyldige, hvis vi donerede dét til genanvendelse. Så det må vi vel bare smide i skraldespanden? Eller hvad?
På Røde Kors’ hjemmeside kan vi læse, at kun 3 % af vores tøj- og tekstilforbrug bliver genbrugt. Og det er jo ikke en imponerende statistik. Men ved at donere dit tøj til eksempelvis Røde Kors, hjælper du med både at genanvende og genbruge. For det tøj, som de ikke mener, de kan sælge i deres mange butikker, bliver ofte solgt som råmateriale til tekstilfabrikker. Igen, win-win.
Afslutningsvis ser vi en ny, stigende tendens. Nemlig, at benytte bæredygtige materiale i vores tøjproduktion. Nærmere bestemt er især bambus, som vi er store fans af, begyndt at blive en spiller på markedet. Er det noget, som har interesse, så klik ind på shoppen, og tag et kig på vores lækre bambus strømper.
Stof til eftertanke
Vi har forhåbentlig givet lidt inspiration og indsigt i mode- og genbrugsverdenen, som er værd at tage med videre. Du har kunnet læse lidt om branchen og de konsekvenser, der desværre er en naturlig følge af fast fashion.
Dertil kommer en kultur, som desværre har placeret sig ganske solidt i danskernes bevidsthed. Vi er utroligt privilegerede her nordpå, og vi kan derfor til tider glemme eftervirkningerne af vores handlinger. Også når det kommer til vores brugte tøj.
Så, hvad skal du gøre af dit brugte tøj? Husk på de 3 R’er, nemlig reduce, reuse, recycle. Mindsk forbruget af nyt tøj, tænk på genanvendelse og sørg for at gammelt tøj får nyt liv til glæde for andre.
