Af Andreas Hansen
Vi skal reducere vores madspild. Altså det der, der bliver snakket om konstant i diverse medier, på blogs, i restauranter og i dagligvarebutikker. Men hvad er det egentlig for noget? En hurtig Google-søgning leder os frem til fødevarestyrelsens hjemmeside, der definerer det som: “…den del af madaffaldet, der kunne være blevet spist.”
Nu har vi rykket os videre fra en generation, hvor vi SKULLE spise aftensmaden op. Men er det i virkeligheden et problem, at vi er kommet videre? Og i så fald, hvordan kommer vi det til livs? Og hvad indflydelse vil det have på vores hverdag – og ikke mindst vores velvære?
Her kommer tre måder du kan reducere dit madspild på. Find kniv og gaffel frem, når vi tager hul på en ordentlig mundfuld.
En bekymrende udvikling
“Hellere for meget end for lidt!”. Udsagnet er nærmest blevet et mantra for danskerne, måske især når vi får gæster eller vi virkelig skal hygge. Det ville jo hvert fald være en skændsel ikke at have nok, og generelt vil vi gerne vise os fra vores bedste side. Men netop den idé har måske ledt til den bekymrende udvikling af madspild.
Hvis vi igen bevæger os mod fødevarestyrelsen, så fremhæver de en masse tal, der hurtigt kan gøre en helt rundt på gulvet. Med svimlende 260.000 ton mad, der ryger direkte i skralderen hvert år, kan man vist roligt sige, at vi danskere er eksperter på området. Beløbet, som vi smider ud for, triller nemlig helt op i mindst 8,4 milliarder gode, danske kroner om året! Altså penge, der bliver brugt på “ingenting” – og nu er jeg ikke ekspert, men det virker da dumt. Ifølge Landbrug & Fødevarer var tallet 11,6 milliarder kroner i 2015, så måske vi er på rette vej. Det er dog ikke for at sige, at vi er i mål, eller at bekymringerne er ubegrundede, hvilket tallene forhåbentlig stadig indikerer.
Dette er altså ikke en opsang, men nærmere en påmindelse om, at vi kan blive bedre. Bedre til at reducere vores madspild, og bedre til at leve klogt for miljøet og os selv.
Tip 1. Lav en madplan!
Hvis der er noget vi også er gode til herhjemme, så er det at planlægge. Der findes ikke et kontor, der ikke er fyldt til bristepunktet med Post-it notes eller kalendere, som holder styr på alle de ting vi skal nå. Børnene skal til svømning, far skal til strik, og mor er med i Bagedysten. Det er netop dette talent vi skal have ført over på vores madlavning og indkøb. Det er jo ikke typisk kreativiteten der slår igennem, når familien kommer hjem fra en lang dag med hobbier og arbejde. Så hvis du på forhånd ved præcis hvad du skal købe, og ikke mindst hvorfor, så kommer der færre overflødige ting i indkøbsvognen. Og samtidig er du også sikker på, at alt du køber bliver brugt. Og der er faktisk mange måder, hvorpå du kan blive bedre til at planlægge dine indkøb og madlavning.
Gratis er godt – og gratis apps, der kan hjælpe med indkøbene og madresterne er endnu bedre.
- ‘Mambeno’ – til iOS og Android
- Appen er en fantastisk mulighed til at få skabt magi i køkkenet, og du kan hurtigt danne dig et overblik uden at skulle have de støvede kogebøger frem.
- ‘OurGroceries’ indkøbsliste app til iOS og Android
- Du kan roligt glemme papirlappen derhjemme, for indkøbslisten er på mobilen. Det skaber overblik!
- ‘For resten’ til iOS og Android
- ‘For resten’ er Forbrugerrådets bud på, hvordan du kan bruge dine madrester på en helt ny måde.
Der findes et væld af apps, ud over de vi har nævnt her, der kan hjælpe dig til at lave en madplan, så det er bare at gå på rov!

Tip 2. Opbevaring
Har du hørt dig selv sige: “Ja, der er godt nok lidt pastasauce tilbage, meeen… Får jeg det brugt?” Ja, du gør så! Hvorfor? Fordi du lynhurtigt kan putte det i en beholder eller en pose, og så i køleskabet eller fryseren med det. Bum – så er der nem frokost dagen efter eller godter til en kold dag på et andet tidspunkt.
Du har nok hørt om Tupperware, og de nærmest kultlignende tilstande, der opstod i USA med “Tupperware parties” osv. Men lige på dette punkt har landet “over there” måske fat i den lange ende. En af de mest effektive måder at undgå madspild på, er jo ikke at smide maden ud. Ja, jeg ved godt det lyder åndsvagt, men hold nu fast. For ved at opbevare og gemme helt friske råvarer, så kan du hurtigt få gavn og glæde af dem senere hen. Her er fryseren jo en fantastisk hvidevare, som kan fyldes, ikke kun med ting fra Bilka, men også af dine madrester. Hvis du derudover er skrap til at læse på varerne, om hvordan de bedst opbevares, så er du garanteret at de holder sig friske så længe som muligt.
Her på “kanalen” vil vi jo selvfølgelig håbe på, du vælger et ikke-plastik produkt til at opbevare din mad i. Vi foreslår enten glas eller metal, eller vores kompostbare fryseposer, som er ganske uskadelige for miljøet.
Bonus: Effektive indkøb
Når du har gjort de simple ting, som du føler giver mening for dig og din husstand, så er der lidt ekstra skridt du kan tage. Vi ser heldigvis en stigning af butikker, som også er klar over deres madspild og dennes indflydelse. Du kan derfor tit være heldig at finde absolut frisk og lækker mad, der inden længe når datoen for sidste salg. Det kan være hakket kød, pålæg eller måske skyr. Kødet kan nemt fryses ned, mens de to andre produkter måske kan nå at blive spist inden sidste holdbarhedsdato. På den måde sparer du nemt penge, plus du hjælper til at reducere madspildet i det store billede.
Derudover er der også initiativer såsom Too Good To Go. Via linket kan du læse om flere tips til at reducere madspild, og så involverer det bagere og restauranter. Butikkerne gemmer de madvarer de har tilovers, som du som forbruger kan komme og hente til ganske fordelagtige priser – skal du have lidt brød og kage til frokostbordet eller tænker du blot over madbudgettet?
Tip 3. Ikke køb mere, end du skal bruge
En madplan er helt sikkert en måde, du kan reducere dit madspild på. Og det hænger naturligvis lidt sammen med dette tip. Men hvad så, når der kommer gæster? Fødselsdage, jul og andre skønne sammenkomster (åh, vi glæder os til pandemien er ovre!), er store syndere på madspildsfronten. For nu vender vi nemlig tilbage til det med, at vi endelig ikke vil mangle noget, når vi har gæster.
Så prøv at tænk over, om det virkelig er reelt, at den nærmeste familie kan spise både steg, and og medisterpølse til jul. Eller om én salat måske er nok fremfor to til den lille, hyggelige sommersammenkomst. Vi behøver ikke servere et overflødighedshorn af herligheder, bare fordi vi får gæster. På den måde kan du let spare på madspildet, og så er vi sikre på, at dine gæster gerne vil se dig igen – også selvom I fik spist op.
Mange gode muligheder
Vi har givet tre bud på måder, du kan reducere dit madspild på. Måske er du blevet klogere, og forhåbentlig giver det mening og lyst til at udforske mere. Det er vigtigt at understrege, at vi er klar over, det er en svær overgang. Men vi når langt ved at holde øjnene åbne overfor de muligheder og hjælpemidler, som allerede eksisterer. Dette kan enten være ved at benytte sig af initiativer som Too Good To Go, eller ved god opbevaring, som findes på vores egen side. Prøv også gerne nogle af de foreslåede apps, og lad os høre i kommentarerne, hvordan du har succes med dem.
