Bæredygtighed for begyndere: Tandbørster

Bæredygtighed for begyndere: Tandbørster

Af Andreas Hansen

Emnet om plastiktandbørster kontra bæredygtige tandbørster kan måske virke fjollet. Men de bæredygtige tandbørster kan vise sig at være et vigtigt skridt på vejen mod et sundere miljø og et bedre klima.

Som det ser ud lige nu ender der omtrent otte tons plastik i verdenshavene hvert år, så det bliver hurtigt til en slat. Det er blandt andet fordi plastik er så utroligt svært at genanvende, og her er tandbørster faktisk én af de store syndere.

Så selvom det er meget at overskue på én gang, så hæng i, det er ikke så kompliceret igen. For først og fremmest handler det jo bare om, at få øje på mulighederne. Vi ser nærmere på plastiktandbørsternes indhuk i miljøet og giver vores tanker om bæredygtige alternativer, som kan skabe værdi for dig og klimaet.

Plastiktandbørsten som skurk?

National Geographic anslog i 2019, at der alene i USA bliver smidt over én milliard plastiktandbørster ud hvert eneste år. Én milliard! Med lidt hurtige tryk på lommeregneren suser tallet op til hele 23 milliarder, hvis alle i verden følger det samme eksempel. Ikke nok med det, så er de traditionelle tandbørster næsten umulige at nedbryde. Det er på grund af måden hvorpå de er fremstillet, og derfor utrolig svært at gøre noget ved.

Umiddelbart vil vi ikke være forkæmpere for, at vi bare dropper mundhygiejnen i sin helhed. Selvom vi lever i en tid med onlinemøder over Microsoft Teams og fredagsbarer på Skype, tror vi på, at vi vender tilbage til en normal hverdag på et tidspunkt, hvor vi sætter pris på god ånde. Men et bæredygtigt alternativ ville altså være et modsvar, der sagde sparto i det store klimaregnestykke – uden at gå på kompromis med mundtøjets sundhed.

Godt for dig og miljøet

Ja, utroligt nok er der faktisk flere alternativer, som er hurtige og lette at implementere i hverdagen. Og som alle skaber værdi for miljøet og dig selv.

Ét eksempel er bambustandbørsten. Du har måske hørt om den, set den i butikken, eller allerede været forbi vores webshop. Men hvad er dette mystiske produkt i virkeligheden, og hvad kan det gøre for dig?

Først og fremmest vil vi understrege, at tandbørsten i sig selv er akkurat lige så effektiv, som en traditionel tandbørste. Formen kender du, og den ligger godt i hånden. Men så tænker du måske: “Men altså… Det træ der… Det bliver da noget ulækkert noget?” Og ja, men nej. Tandbørsten er nemlig vandafvisende og bambus er antibakterielt – det er noget selv plastiktandbørsten ikke kan prale af.

Det primært organiske materiale gør den tilmed let at nedbryde uden, det går ud over kloden. Så selv om du holder dig til de 3-4 årlige udskiftninger af din tandbørste, mindsker det klimakonsekvenserne en hel masse.

Bæredygtige valg er vejen frem

Så, ja, tandbørstedebatten kan måske virke som et fjollet emne, men det er faktisk mere relevant end som så.

Vælger du et bæredygtigt alternativ, såsom bambus tandbørsten, fremfor dens ældgamle bror i plastik, så tager du et skridt i den rigtige retning på miljøet vegne.

Så drop den traditionelle tandbørste, skån miljøet og tag godt imod fremtidens nye bæredygtige tandbørster. Og snup et rejseetui med nu du alligevel er inde på shoppen – til de kommende sommerhusture i det ganske land.

Andreas sætter stor pris på en aktiv hverdag med udeliv og ture i fitnesscenteret - altså når han ikke bruger tiden ved computeren på spil og indlevelse i onlineverdenen. Han er uddannet cand. mag. fra SDU i Odense med to års erfaring inden for tekstforfatning og kommunikation.

Alle forfatterens indlæg
Skriv en kommentar

TIL TOPPEN